Waarom zijn kaders belangrijk?

In de voorgaande weken hebben jullie vooral geleerd over hoe jij en je kind(eren) het juiste gedrag inzetten rondom jullie hond. Daarmee helpen jullie je hond om jullie beter te begrijpen en te vertrouwen. De komende weken gaan jullie dit een stapje uitbouwen en dat betekent dat je aan de slag gaat met het bepalen van een aantal kaders in huis. Met die kaders bedoel ik onder andere de keuze van een plek waar je kind en je hond samen mogen spelen en het respecteren van de eigen plek van je hond (mand, bench, ren etc.). Maar het gaat ook over de keuzes die jullie in je gezin maken over wat je hond niet, maar vooral wèl, mag. Mag je hond bijvoorbeeld op de bank? Mag hij in de keuken komen als je aan het koken bent? Mag hij boven komen? 

 

Het vaststellen van de kaders voor je hond en ook voor alle gezinsleden binnen jouw huishouden heeft alles te maken met persoonlijke wensen en keuzes. 

Bij het vaststellen en handhaven van kaders is het belangrijk dat binnen het gezin iedereen weet welke afspraken jullie gemaakt hebben. Bespreek ze daarom samen. Want het kan natuurlijk niet zo zijn dat mama en de kinderen hun best doen om de hond te leren dat hij in zijn eigen mandje naast de bank mag liggen en pappa vervolgens doodleuk met de hond op de bank gaat liggen knuffelen.